Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KENT KONSEYİNDEN ÇARPICI AÇIKLAMA

Gaziantep Kent Konseyi, Akkent Camii'nde meydana gelen ve İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan'ın hayatını kaybettiği göçükle ilgili teknik bir açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2019 13:51
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2023 13:18
Kaynak: İHA
KENT KONSEYİNDEN ÇARPICI AÇIKLAMA

Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak,  gelecekte yaşanabilecek benzer olayların önüne geçilebilmesi için tüm eksikliklerin masaya yatırılacağı başta üniversiteler olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak, sonuçlardan ders çıkarılabilecek bir çalıştay yapılmasına karar verildiğini söyledi.

KENT KONSEYİ ALT ÇİZİLMESİ GEREKEN ŞU AÇIKLAMALARI YAPTI 

"Türkiye’nin en büyük ikinci camisi olduğu iddia edilen inşaatta büyük bir iş iskelesi ve kalıpları çökmesi sonucu, enkazın altında kalanın Gaziantep’te ve pek çok başka ilde gerçekleştirdiği başarılı projelerle tanınan ve bu proje de var olan sorunların çözümü için Şahinbey Belediye’si tarafından görevlendirilen İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan olduğu anlaşılmış ve 33 saatlik bir arama ve  kurtarma operasyonu sonucu kendisine ulaşılabilmiştir. Tüm Gaziantep’i mateme sürükleyen ve iyi yetişmiş, nitelikli, ahlaklı bir mühendisi genç yaşta kaybetmemize yol açan ve hatalarla dolu olduğu anlaşılan planlama ve inşaat süreci 2012 yılının Aralık ayında gerçekleştirilen temel atma töreniyle başlamıştır

“HATALAR SONRADAN ORTAYA ÇIKTI”      

Sürecin ilk gününden bu yana yapılan hukuki, bilimsel ve teknik usulsüzlük ve yanlışlıklar, ne yazık ki ancak 14 Kasım günü gerçekleşen felaketin ardından gündeme gelmiştir.

Şöyle ki; 

“ÖNCE TEMEL ATILMIŞ, SONRA İMAR TADİLATI YAPILMIŞ”

Yapının inşaası için için hukuken zorunlu olan imar tadilatı, temel atıldıktan beş yıl sonra, 2017 yılında yapılmıştır. Parselasyon uygulaması ise kazanın gerçekleştiği 14 Kasım’dan bir gün sonra yapılmıştır. Oysa tüm bu işlemlerin inşaat başlamadan önceki süreçte tamamlanması gerekirdi. 

“İNŞAAT RUHSATI YOK, DENETİM YOK”

Yapı için düzenlenmiş bir inşaat ruhsatı olmadığı gibi, sağlıklı bir şekilde yapılmış mimari ve statik projeler olup olmadığı da belirsizdir. İlgili idare tarafından incelenmemiş, denetlenmemiş projeler gerçekten varsa bile, bu projeler hukuken ve teknik olarak yok hükmündedir.Yapının imara aykırı olarak yapılmasının, projelerinin ve ruhsatının bulunmaması bir yana, bu eksikliklerin doğal bir sonucu olarak herhangi bir denetleme ve iş güvenliği hizmeti de olmadığı anlaşılmaktadır. Gaziantep Valiliği’nin 18 Kasım 2019 tarihinde yaptığı ‘2019-48’ sayılı basın açıklamasında yer verilen “Kazanın meydana gelmesinin sebebi camide inşaatın olması değil, fen ve sanat kaidelerine uygun yapılmamasıdır.” İfadesi de bu hususları açıkça vurgulamaktadır.

FACİAYA DAVETİYE ÇIKARILMIŞ

İmalatın durmasından sonraki en az üç yıllık sürede kubbenin oturduğu alan ve duvar boşlukları korumasız olarak bırakılmış, zaten uygunsuz ve çok kötü durumda olan ahşap iskeleler iyice yıpranmış ve sonunda görülmemiş bir yapı felaketine yol açmıştır. Belirtilen tüm ihmaller ve hatalar zinciri sonucunda bu felaketin gerçekleştiği görülmektedir

"ÇALIŞMA BAKANLIĞI KONUYU İNCELEMELİ”

Anılan inşatta işverenin kim olduğu, ne kadar işçi çalıştırıldığı, işçilerin Sigortalı olup olmadığı ve bu iskelenin güvenliği ile ilgili SGK’nca herhangi bir denetleme yapılıp yapılmadığının tespiti için Çalışma Bakanlığı müfettişlerini göreve davet etmekteyiz. Yapılan kurtarma çalışmaları sırasında Korkut Küçükcan’ın bulunmasından sonra tüm çalışmaların durdurulması, hele hele Kurtarma Çalışmaları sırasında çelişkili ifadeler varken enkaz altında başka birinin var olup olmadığı araştırılmadan şantiye kapatılmıştır. Bu hususun çok önemli bir eksiklik olduğunu kamuoyu ve yetkililerin dikkatine sunmak isteriz.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINDA ÇOK EKSİĞİZ

Kentimiz ve ülkemiz ilkeli, sorumlu, dürüst ve genç yaşında alanında otorite olmuş bir mühendisini kaybetmiştir. Hiçbir şey Korkut Küçükcan’ı geri getiremeyecek olsa da, böyle acıların bir daha yaşanmaması adına bu felaketten çıkarılması gereken önemli dersler bulunmaktadır. Çıkarılacak bu derslerin kamuoyu tarafından tüm detayları ile tartışılması bundan sonra bu tür acıların yaşanmaması için elzemdir. Zira bu enkazın altında Korkut'un yanında Gaziantep de kalmıştır. Bizler Gaziantep Kent Konseyi olarak arama kurtarma faaliyeti yönünden şehrinizin eksikliklerin gözlemledik.

"ÇALIŞTAY YAPACAĞIZ

Gelecekte yaşanabilecek benzer olaylar için Gaziantep Kent Konseyi olarak, tüm eksikliklerin masaya yatırılacağı ve sonuçlardan ders çıkarılabilecek Üniversitelerimiz, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde  bir Çalıştay yapılmasına karar verdik. Bu çalıştay sonucunda hazırlanan rapor, tüm ilgili kurumlar ile paylaşılacaktır. Yapılacak olan 2. Genel Kurulumuz da Korkut Küçükcan anısına bu çalışma sonuçları kamuoyuna açıklanacaktır. Merhum Korkut Küçükcan’ın ailesine, sevenlerine ve tüm Gaziantep kamuoyuna bir kez daha başsağlığı diler, Gaziantep Kent Konseyi olarak yaşanan bu elim olay ile ilgili yürütülecek adli ve idari soruşturmaları yakından takip edeceğimizi ve bu konuda yapılacak çalışmalarda gerek emniyet birimlerine gerekse de adli ve idari makamlara her türlü desteği vereceğimizi kamuoyuna saygılarımızla bildiririz" Kent Konseyi'nden teknik açıklama  

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.