Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kileci'den Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketine destek

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi'ne tam destek verdiklerini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2020 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 23:24
Kaynak: İHA
Kileci'den Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketine destek

Başkan Kileci, Koronavirüs salgınının etkilerini azaltmak amacıyla Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ile toplamda 100 milyar liralık bir kaynağın devreye alınmasının piyasalara büyük bir moral vereceğini ifade etti.

ÖNCELİĞİMİZ VATANDAŞIN SAĞLIĞI

Türkiye'nin, tüm dünyayı etkisi altına alan virüs salgını ile mücadelede ilk günden itibaren hızlı ve doğru kararlar aldığına dikkat çeken GAİB Koordinatör Başkanı Kileci; "Küresel bir salgınla karış karşıyayız. Önceliğimiz vatandaşımızın sağlığı. Hükümetimiz de bu konuda çok başarılı kararlar almaya devam ediyor. Bir taraftan salgının önlenmesine yönelik tedbirler alınırken diğer taraftan da salgın nedeniyle olumsuz etkilenen piyasalara 100 milyar liralık bir kaynak aktarılmasını çok değerli buluyoruz." dedi.

İÇ PİYASAYA ÖNEMLİ DESTEK

Kileci, Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi ile salgından etkilenen hemen tüm sektörlere önemli ölçüde bir destek verildiğini vurgularken; "Açıklanan paketle; Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6’şar ay ertelendi. Konaklama vergisi Kasım ayına kadar uygulanmayacak. Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelendi. İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e indirildi. Bunların piyasaya olumlu yansımaları olacaktır." diye konuştu.

İHRACATÇIYA STOK FİNANSMAN DESTEĞİ

Paketle ihracatçılara da önemli destekler verildiğini hatırlatan GAİB Koordinatör Başkanı Kileci, alınan tedbirlerle ilgili olarak şöyle devam etti: "Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ile ihracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecek. KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelenecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği verilecek. Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının; Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemeleri 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecek. Kredi Garanti Fonu limiti 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartılacak, kredilerde öncelik gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere verilecek."

SOSYAL YÖNÜ GÜÇLÜ BİR PAKET

Başkan Kileci, iş dünyasına yönelik tedbirlerin yanında, en düşük emekli maaşının 1500 TL'ye çıkarılması, bayram ikramiyelerinin erken ödenmesi, ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık kaynak ayrılması, 80 yaş üzeri ve yalnız yaşayan bireylere yönelik periyodik takip programının devreye alınması gibi sosyal yönü güçlü tedbirlerin paketin başarısını artıracağını ifade etti. Türkiye'nin bu zorlu süreçten kamu-özel sektör dayanışması ile çıkacağını vurgulayan Kileci, küresel boyuttaki bu sorunu en az etki ile atlatmak için herkesin yetkililerin açıkladığı tedbirlere uyması ve toplumsal dayanışmayı en üst noktaya çıkarması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.