Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kuyruk sokumu ağrısını hafife almayın!

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. İrfan Koca, özellikle sürekli oturarak çalışan kişilerde görülen kuyruk sokumu ağrısının hafife alınmaması gerektiğini ifade etti istedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2019 14:21
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 12:57
Kaynak: İHA
Kuyruk sokumu ağrısını hafife almayın!

TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR SAĞLIK SORUNU

Tedavi edilebilir bir sağlık sorunu olan kuyruk sokumu ağrısının en fazla kadınlarda görüldüğünü ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Koca, Özellikle sürekli oturarak çalışanlarda sıkça rastlanan kuyruk sokumu ağrısıkişilerin yaşam katilerini olumsuz şekilde etkilemektedir. Kuyruk sokumu ağrısı tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Kuyruk sokumu kemiği, omurgamızın en alt ve en uç kısmında bulunan, üçgenimsi bir kemiktir. Koksiks, pöçük gibi isimlerle de anılmaktadır. Bu bölgede meydana gelen ağrı bel, kalça ve bacaklardaki tüm sinirleri etkisi altına alarak, kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir” dedi.

OTURARAK ÇALIŞANLAR RİSK ALTINDA

Kuyruk sokumu ağrısının çok farklı nedenlerinin de olabileceğini kaydeden Doç. Dr. Koca, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Uzun süre hareketsiz oturma, ağır yük kaldırmaktan, zorlu fiziksel aktiviteler, egzersizler, alışılmışın dışında fiziki zorlama, doğumsal anomalileri, eklem iltihapları, düşme- çarpma, kemik hastalıkları, dolaşım bozuklukları, psikolojik streslerle ortaya çıkabilen kuyruk sokumu ağrısı, ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir.

KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Oturduğunuzda, bir sandalyeden kalktığınızda veya otururken geriye yaslandığınızda ağrı daha da kötüleşen, bel fıtığı ağrısına benzer şekilde bel, kalça ve bacaklarda ağrı mevcudiyetinde ağrının kuyruk sokumu kaynaklı olabileceği düşünülmelidir. Kadınlar mens (regl) dönemleri boyunca bu bölgede rahatsızlık hissedebilirler. Dışkılama ve cinsel birleşme sırasında şikâyetler belirginleşebilir. Ayakta durma veya yürüme, kuyruk kemiği üzerindeki baskıyı ve ağrıyı azaltmaktadır.”

BAŞKA AĞRILARLA KARIŞTIRMAMAK GEREK

Kuyruk sokumu ağrısında doğru teşhisin çok önemli olduğuna da dikkat çeken Doç. Dr. İrfan Koca, “Kuyruk sokumu ağrıları çoğu zaman bel fıtığı, omurga kanal darlıkları, siyatik, kalça kireçlenmeleri, priformis sendromu, sakroliak eklem disfonksiyonu ile karıştırılmakta ve hastaların tanı ve tedavi süreci uzamaktadır. Koksiks problemlerinin teşhisinde; hastanın öykü ve fizik muayenesi, röntgen ve MRI tetkikleri önemlidir” şeklinde açıklamada bulundu.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Koca, kuyruk sokumu ağrısının tedavi yöntemlerini de şöyle anlattı: “Kuyruk sokumu ağrısının veya problemlerinin tedavisinde; koksiks kemiği üzerinde gerginlik oluşturacak postür veya hareketlerden kaçınmak, ergonomiye dikkat etmek ve kuyruk sokumunu destekleyen kasların ve bağların güçlendirmeye yönelik egzersizler yapmak önemlidir. Oturma minderi kullanımı, kilo kontrolü iyileşme sürecine olumlu katkı sunmaktadır. Sıcak kompres, derin ısıtıcı modaliteler, elektroterapi, lokal enjeksiyonlar, nöralterapi, proloterapi, PRP tedavisi, manuel terapi, psikoterapi hastalara önerilebilecek başlıca tedavi seçenekleridir. Bu tedavilere yanıt vermeyen hastalar cerrahi açısından değerlendirilebilir.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.