Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Menisküs Tedavisinde erken teşhis önemli

Hareketsiz yaşam, fazla kilo ve ilerleyen yaşla ortaya çıkan menisküs yırtıkları, tedavi edilmediği zaman kalıcı sakatlıklara yol açar.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2017 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 17:08
Kaynak: İHA
Menisküs Tedavisinde erken teşhis önemli

Özel Deva Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Op. Dr. Volkan ŞENSOY, menisküs yırtıkları ve tedavisi hakkında önemli bilgi verdi.

Menisküs probleminin en önemli belirtileri arasında; ağrı, şişlik, harekette kısıtlanma gibi işaretler bulunuyor. Gençlerde menisküs yırtıkları sıklıkla ameliyat gerektirirken, yaşlılarda görülen ve daha çok kireçlenme ile ortaya çıkan bu sorun egzersizle tedavi edilebiliyor.

AĞRI VE ŞİŞLİK VARSA DİZİNİZİ ZORLAMAYIN

Diz içerisinden gelen sesler, takılma ve kilitlenme hissi yırtığın ilk belirtileri olabilir. Diz ekleminde Ağrınız olur. Yırtığın olduğu menisküs bölgesine göre diz ekleminde hemen ya da birkaç saat sonra şişlik oluşabilir. Dizinizi tam olarak bükemeyebilirsiniz veya doğrultamayabilirsiniz. Diziniz kilitlenebilir ya da bir noktada takılabilir. Dizde şişlik hareket kısıtlılığı belli bir açıdan sonra şiddetli ağrı menisküs yırtığı belirtisidir.

MENİSKÜS YIRTIKLARININ TEDAVİSİ ERTELENMEMELİ !

Menisküs tanısında erken teşhis önemlidir. Kısa sürede bir doktora görünmek en doğru seçim olduğu gibi dize alınan küçük darbelerle gelen ağrılar önemsenmelidir. Kıkırdağın uzun süreli yırtık kalması ve buna karşılık herhangi bir tedavi görmemek, dizde kıkırdak hasarı ve kireçlenmeye neden olabilir. Aynı şekilde, hastalığın iyi bilinmesi, çok önemlidir. Tedavi aşamasında gerekli görülürse MR ve tanı amaçlı artroskopi yapılabilir.

DÜŞÜK DERECELİ YIRTIKLARA EGZERSİZLE TEDAVİ

Araştırmalara göre 45 yaş üzerindeki hastalara değişik uygulamalar yapıldığı belirtiliyor. Çok sayıda hastadan bir kısmına ameliyat yapılırken, geri kalan kısmına ameliyatsız egzersiz tedavisi veriliyor. Her iki tür tedavide de sonuçların aynı olduğuna dikkat çekiliyor. Op. Dr. Volkan ŞENSOY, menisküs yırtığı tedavisinde egzersizlerin yanı sıra ilaçlar, ağrı kesici ilaçlar ve bandajların kullanıldığını belirtiliyor. Tedaviden sonra bir süre yırtığın üstüne fazla yüklenilmemesi ve vücudun kendisini toparlaması için dinlenilmesi öneriliyor.

DİZ SAĞLIĞI İÇİN BUNLARA DİKKAT !

  • Düzenli fiziksel aktiviteyi önemseyin.
  • Dizlerinizle ilgili ani hareketlerden kaçının.
  • Dengeli beslenerek ideal kilonuzu koruyun.

Diz ağrısı, kitlenme, boşa adım atma hissi ve dizden ses gelmesi gibi problemlerde ise mutlaka alanında uzman bir hekime başvurun.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.