Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Toplulaştırma Meclis gündeminde

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2018 14:59
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 21:03
Kaynak: İHA
Toplulaştırma Meclis gündeminde

Yıllar önce başlatılan arazi toplulaştırma uygulaması, Oğuzeli çiftçisi için zulme dönüştü. Toplulaştırma işlemi tamamlandığı halde tapuları teslim edilmeyen, dolayısıyla da çiftçi kayıt sistemi belgesi alamayan çiftçiler, yıllardır tarımsal destekler için de başvuru yapamıyor.

 

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Oğuzeli'deki arazi toplulaştırma uygulamasında çiftçilerin yaşadıkları mağduriyeti, Meclis gündemine taşıdı. Ekici, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba'nın cevaplaması istemiyle verdiği önergede Oğuzeli'ne bağlı köylerde 6-7 yıl süren çalışmalar sonucunda tarım arazilerinin hudutları tespit edildiği halde arazi sahiplerine yıllardır tapularının verilmediğine işaret ederek "toplulaştırma neticesinde oluşan yeni arazilerin tapuları verilmediği için Oğuzelili çiftçilerimiz Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesini de alamamakta dolayısıyla yıllardır desteklerden yararlanamamaktadırlar" dedi.

CHP'li Ekici, Bakan Fakıbaba'dan şu sorulara cevap vermesini istedi:

- Oğuzeli ilçesine bağlı köylerde arazi toplulaştırması işi için yapılan ihalelerin (itirazlar neticesinde yeniden yapılan ihaleler de dâhil olmak üzere) tarihleri, ihaleyi alan firmaların isimleri, işin süresi, yapılan sözleşmelerin miktarları nelerdir?

- Oğuzeli ilçesine bağlı köylerde arazi toplulaştırması uygulaması kapsamında yeni araziler oluşturulduğu halde yıllardır çiftçilerimize tapularının verilmemesinin nedeni nedir?

- Oğuzeli ilçesine bağlı köylerde arazi toplulaştırması uygulaması sonrasında tapularını alamayan kişi sayısı nedir?

- Oğuzeli ilçesine bağlı köylerde arazi toplulaştırması uygulaması sonrasında tapuları verilmediği için ÇKS belgesi de alamayan ve desteklerden yararlanamayan kişi sayısı nedir? Tapusu ve ÇKS belgesi olmadığı için verilmeyen desteklerin toplam miktarı yıllar itibarıyla ne kadardır?

- Türkiye genelinde arazi toplulaştırması uygulamasının mağduru olduğu için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına başvuran kişi sayısı yıllar, iller ve ilçeler bazında ne kadardır? Bu başvurularla ilgili yapılan işlemler nelerdir? Kaçı çözüme ulaştırılmıştır?

- Oğuzeli ilçesine bağlı köylerde arazi toplulaştırması uygulamasının mağduru olan, tapuları verilmeyen, ÇKS belgesi alamayan, desteklerden yararlanamayan vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek için nasıl bir çalışma yapılacaktır?

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.