Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uçak Kazalarının İncelenmesi Konulu Seminer Gerçekleştirildi

 Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen "İnsani ve Organizasyonel Faktörler Işığı Altında: Uçak Kazaları Nasıl İncelenir?" konulu seminer yoğun ilgi gördü.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2022 13:10
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 23:47
Kaynak: İHA
Uçak Kazalarının İncelenmesi Konulu Seminer Gerçekleştirildi

 Seminerde konuşan Kaptan Pilot Dr. Bilal Kılıç; uçak kazalarına etki eden birçok faktör bulunduğuna, ancak kazaların büyük oranda insan hatalarından  kaynaklandığına dikkat çekti ve pilotluk mesleği konusunda önemli bilgiler verdi.

 Seminere katılan HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; "Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri bölümümüzün ortaya koyduğu vizyon, sağladığı istihdam ve girişimcilik fırsatlarını çok iyi derecede değerlendirme bilincinde olan öğrencilerimizin, daha yolun başında bu tür seminerlere katılmalarını önemsiyoruz. HKÜ olarak, seminerlerimizin yanı sıra, tüm enstrümanlarımızla, havacılık ve uzay bilimleri ekosisteminin gelişmesi için ve bu ekosistemde yeni Nuri Demirağ'lar, Vecihi Hürkuş'lar ve Selçuk Bayraktar'lar yetişmesi için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz" ifadelerini kullandı.

 Konuşmasında; pilotun, kulenin ve kabin görevlilerinin insani olarak yaşadığı yorgunluk, hastalık ve benzeri gibi insan faktörlerinin kazalara neden olduğunu aktaran Kaptan Pilot Dr. Bilal Kılıç; "Günümüzde uçakla seyahat, diğer ulaşım araçlarıyla kıyaslandığında en güvenlisi, fakat kaza oranları çok azalmış olsa dahi yine de özellikle insan hatası kaynaklı hadiseler yaşanabiliyor. Mekanik hataların önüne, planlama ve tasarım ile geçilebilirken, insan tarafında ise bireysel olarak bilgi eksiklikleri, hastalık, yorgunluk gibi durumlara dikkat edilmesi gerekiyor. Uçuşun bu durumlarda  yapılmak istenmesi kaza riskini artırıyor. Pilotların alışık olmadığı iklimlerde uçuş yapmaları da kaza riskini artırmada önemli rol oynarken, mevsim şartlarına göre çalışmaların yapılmaması, istenmeyen durumların oluşmasına yol açabiliyor" dedi.

 Seminerin ardından soruları cevaplayan Kaptan Pilot Dr. Bilal Kılıç, "Aircraft Accident Investigation: Learning from Human and Organizational Factors" adlı kitabını öğrenciler için imzaladı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.