Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

YILMAZKAYA, ULUSAL GÜVENLİĞİMİZ VE ÜLKENİN GELECEĞİ TEHLİKEDE!

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2022 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 13:00
Kaynak: İHA
YILMAZKAYA, ULUSAL GÜVENLİĞİMİZ VE ÜLKENİN GELECEĞİ TEHLİKEDE!

Pandemi sürecinde tarımın, çiftçinin, köylünün ve üretimin kıymetinin bir kez daha anlaşıldığını vurgulayan CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada; “Tüm Türkiye’de olduğu gibi Gaziantep’te de köylü, çiftçi, üretici; tohumda, gübrede, ilaçta, mazotta artan girdi maliyetleri yüzünden üretemez hale geldi” ifadelerini kullandı.

“2021 yılı nisan ayı üre gübre fiyatı 2,3 TL iken şimdi yüzde 465 oranında zamlanarak 13 TL’ye yükselmesi, mazot fiyatının 6 TL ilken, yüzde 116 zamlanarak 23 TL’ye, elektriğin yüzde 300 artış göstermesi üretim adına büyük bir sorun” diyen Yılmazkaya, “Bu yüksek artışlar nedeniyle buğday alım fiyatının bu artışlar yüzünden nasıl fiyatlanacağı merak konusu. Önemli olan bu artışlar ve yüksek maliyetlerinden çiftçinin ve köylünün etkilenmemesi adına gerekli desteklemelerin biran önce hayata geçirilmesi” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ, KÖYLÜ BATMIŞ!

“Ulusal güvenliğimiz ve ülkenin geleceği açısından tarımın olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Yılmazkaya, “Bu fahiş fiyat artışı ve yüksek maliyetler altında üretim yapmaya çalışan çiftimiz maalesef üretemez hale gelmiştir. Birinci önceliğimiz ülke tarımının kalkınması adına çiftçimizin önündeki engellerin kaldırılmasıdır” ifadelerini kullandı.

“Çiftçisine destek vermeyen, tarımsal kalkınmayı önemsemeyen Türkiye Modelinde, ekonominin ne yazık ki düzelmeyeceğini Meclis Kürsüsünden defalarca söyledik” diyen Yılmazkaya, “Çiftçilerimize, üreticimize ne kadar destek verirsek Ülkeye ve millete o kadar geri dönüşü olur. Bu zor koşullar nedeniyle çiftçiler buğday ekimini bırakmış durumda ve çiftçi sayısı her gecen gün azalmaktadır” dedi.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Gaziantep’te de köylü, çiftçi, üretici; tohumda, gübrede, ilaçta, mazotta artan girdi maliyetleri yüzünden üretemez hale geldi. Tarım sektörünün tamamı büyük bir buhran içindedir, çiftçi sayısı her geçen gün azalmaktadır.

ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKEN SADECE GÜBRE VE MAZOT DEĞİL!

Yılmazkaya, “Artan maliyetlerin düşürülmesi, mazot ve gübre desteğinin biran önce artırılması gerek. Tarım Destekleri ne yazık ki üreticilerimizin yüksek girdi masraflarına yetmiyor. Çiftçinin belini büken sadece gübre ve mazot değildir.

Şu an elektrik maliyeti gübre ve mazotu da geçti, sulu tarım yapılan arazilerde elektrik dağıtım şirketleri adeta çiftçinin gelirine ortak olmuş durumda. Çiftçiler kamu bankalarından gerekli desteği göremedikleri gibi, ödeyemediği borçları yüzünden tarlalarına, traktörlerine ve hayvanlarına kadar haciz işlemi uygulanmaktadır” dedi.

Tarım Desteklerinin özellikle böyle sıkıntılı dönemlerde daha fazla arttırılması ve bu konuda üreticilerimizin lehine gerekli düzenlemelerin biran önce hayata geçirilmesi gerek olduğuna dikkat çeken Yılmazkaya, “Acilen çiftçi kredilerine ve borçlarına yapılandırma getirilmesi, faizlerin silinmesi, borçların anapara üzerinden taksitlendirilmesi gerekmektedir. Çiftçilerin bu sesini duymak gerekir” dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.