Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ADAM OLMAK

Yazının Giriş Tarihi: 14.04.2019 14:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 07:50

Adam ol ama önce insan ol diye bir söz vardır ya işte öyle olmak zor zanaat. Her konuda dürüst ve ahlaklı kalmak zor iş. Herkesin harcı değil çabuk bozulur. Zira her insanın bir zaaf noktası vardır. İş o noktaya gelince sihir bozulur; ahlaka ve dürüstlüğe dair dengeler altüst olur.

Bu nokta paradır, çıkardır, beklentidir, makamdır, siyasettir vs. dir. Kısacası, zaaf noktasına hitap edildiğinde insan çözülür. Halk nezdinde dürüst olmak, ahlaklı görünmek ve güven duyulmak artık başlı başına bir değer haline gelmiştir. Adam olan o değeri bilir. Zamanımızda, esen rüzgarlara göre yönelenlere, tavır alanlara adam gözüyle bakılıyor. Adam olmak adil olmaktır. Birilerinin sözü ve baskısı ile hareket etmemektir. Ruhunu satmamaktır. Bulunduğu konumları kendi şahsı menfaatleri için kullanmamaktır. Dost ve arkadaşlarına sahip çıkmaktır. Düşünmek, sorgulamak, adil karar vermek ve sözü ile yaptıkları tutarlı olmaktır. Adam olmak onurlu, görgülü ve sevecen olmaktır. Günü kurtarmak, ucuz hesaplar adamı olmak değildir. "Gelene ağam gidene paşam" demek de değildir. Yalakalık yapmayan, rüşvet istemeyen, riyakarı sevmeyen, hele hele vatana millete ihaneti övmeyen, kutsiyete sövmeyendir adam olan. Allah'tan başka kimseye kul olmamaktır. Doğrular için direnmek, baskılara boyun eğmemektir.

MEMLEKETİME YAĞMUR YAĞINCA

Her zaman, yani arada bir memleketimde yağan sağanak yağışlar hayatı felç eder. Bazı iş yerleri ve vatandaşlar yağmura hazırlıksız yakalanır ve zor anlar yaşarlar.

Araçlar gömülür. Bazı iş yerleri zarar görür.

Yeni seçilen Belediye başkanları unutmamalı, yerel belediyecilik bir bütündür ve bu bütünlüğün en önemli ayağı alt yapıdır. Yerel yönetim tüm bu farklılıkları yaparak, İktisadi, sosyal, kültürel ve mimari projeler üretmek zorundadır. Yoksa her yağmur yağdığında bu gibi manzaralarla karşılaşırız.

İNSAN VE PLANLARI

Her insanın, kendi hayatı hakkında bitmek tükenmek bilmeyen planları vardır. Liseyi bitirmek, üniversiteye girebilmek, mezun olmak, iş sahibi olmak, ev sahibi olmak, evlenip çoluk çocuk sahibi olmak, çocuğunu büyütmek, emekli olmak, huzurlu bir hayata kavuşmak gibi. Bunların dışında, herkesin, kendi içinde bulunduğu durum ve şartlara göre daha binlerce konuda çok kapsamlı planları olabilir.

Oysa bu planların hiçbirinin gerçekleşeceği kesin değildir. Buna karşın ölüm, bazen beklenmeyen anda, beklenmeyen zamanda ve yüzde yüz gerçekleşecektir. Tıpkı evine ekmek götürmek isterken yakalanan maden işçileri gibi.

Bazen ne yapmak gerek her şeyi bir kenara bırakıp kendinle kalmak. Zamanı geldiğinde kalabalıklara karışmak. Bazen kitabınla, bazen yazarak, bazen huzur veren dualarla, bazen uzun yürüyüşlerle kendine vakit ayırmayı bilmek. Bazen yapmak gerek

Hiç bir şey basit değil, hiç bir şey de karmaşık değil. Bir sorunun ne derece zor yada kolay olduğunu bizim ona bakışımız belirliyor. Bizde stres yaratan şey aslında sorunun kendisi değil, sorun hakkında ne düşündüğümüzdür. Bakış açımız, düşüncelerimiz, sorun olduğuna dair inançlarımız değişirse sorunlar da değişmek zorunda kalır. Diye düşünüyorum

DOSTLUK

Dostluk samimiyettir. Biz dost kazığı yiyen saf insanlar olarak kalalım. Sahte gülüşler, arkadan konuşup yüze gülmeler, entrikalar onların olsun. Bize düşen inandığımız yolda yürümeye devam etmek, takmamak lazım hiçbir şeyi ve hiçbir kimseyi. Seçtiğiniz yolun doğru olduğuna inandığınız sürece "hızlı" ya da "yavaş" gitmenizin hiçbir önemi yok. Seçtiğimiz yollar hayra çıksın inşallah

BAŞARACAKSINIZ

Yaşadıkça anlıyorsun ki kimseden bir şey beklemeyeceksin en yakınından bile ama hava var, umut var, belki var, inşallah var. Kaygı ve tasa yok. Allah var! Siz iyisimi dost görünen düşmanlarınızı, yediğiniz kazıkları, türlü kıskançlıkları ve de kendi yaptığınız hataları elinizin tersiyle itin ve bildiğiniz yolda yürümeye devam edin. Başaracaksınız.

GÜNÜN SÖZÜ

Yıkıldığı zaman altından kalkabileceğin hayaller kur. İnsanların seni yarı yolda bırakma ihtimalini unutma.

Charles Bukowski

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.