Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AHİLİK-GASTRONOMİ-PAHALILIK ve ANTEPLİ TANTALOSLAR

Yazının Giriş Tarihi: 17.09.2019 16:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 07:51

Tantalos, nefret ettiği Yunan tanrılarını yamyam durumuna düşürmek için onlara büyük bir oyun hazırladı. Nefreti o kadar yoğundu ki, tek oğlu Pelops’u öldürttü, büyük bir kazanda haşladı, sonra da Tanrıların önüne yemek diye koydu. Bunu anlayan tanrılar yemeğe el sürmediler. Zeus, Tantalos'a büyük bir ceza vererek onu Hades'in göllerinden birine attı. Tantalos, susuzluğunu gidermek için göle her eğilişinde sular çekiliyor, doğrulduğu zaman da dizlerine kadar yükseliyordu. Gölün üstünde ağaçlardan aşağıya armutlardan, narlardan, al al elmalardan, sulu incirlerden ağırlaşmış dallar sarkıyordu. Tantalos, bir yemiş koparmak için elini uzatmaya görsün, rüzgâr hemen dalları savuruyordu. Tantalos böyle kalmaya mahkumdu. Aç ve susuz sonsuza kadar yaşayacaktı. 

Şimdi gelelim asıl meseleye: Dünyanın en zengin mutfağı, en renkli ve lezzetli festivali bizde ama pahalılık yüzünden alamıyoruz. Adeta "Zengin Mutfağı" haline gelen Antep'te; Antepli baklava yiyemiyor, fıstık, katmer alamıyor, lahmacunu arada bir yaptırıyor, lokantalara ayda yılda bir gidiyor. Bu nedenle aklıma Tantalos İşkencesi geldi. Biz Antepliler'den iyi TANTALOS'lar mı var? O nedenle sümenaltı edilen PAHALILIK ÇALIŞTAYI'nı yapmak şart olmadı mı?..

Üstelik bu hafta, esnaflığın temeli, vicdanı ve ahlakı olan yüzlerce yıllık Ahilik geleneğinin devam ettirilmesi için Ahilik Haftası’nı kutluyoruz.

Öte yandan, ülke çapında ve dünyada ses getiren GastroAntep Festivali’nden yeni tamamladık. GastroAntep deyimi ile “Aş sıcakken yenir” mantığından yola çıkarak, hem festivalin sağlamasını yapmak ve durumu da masaya yatırmak için halihazırdaki heyecanı fırsata çevirmek kentsel açısından da önemli diye düşünüyorum.

Kentli bu konuda gerçekten çok mustarip. City Boss yani kent patronu olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in koordinasyonunda ilgili kurumları ve şehirle ilgili hassasiyeti olan kurumları bir araya getirip, farklı ve uygulanabilir çözümler yaratmak zorundayız.

Çünkü biz insanız.

Sonsuza kadar Antepli Tantalos Mamed olarak yaşamayız.

Değil mi ama ?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.