Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KONUT HESABI DEVLET KATKISI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Yazının Giriş Tarihi: 24.08.2016 12:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.12.2023 10:54

26 Şubat 2016 2016/8559 nolu Konut Hesabı Ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik ile hayatımıza giren konut yardımı, Devletin yurt içinde ilk ve tek konut satın almalarını desteklemek amacıyla hayata geçirilen “konut hesabı” uygulaması 26 Ağustos Cuma gününden itibaren uygulamaya başlayacak.

Devletin bu uygulamayı başlatırken gerçekleştirmek istediği üç ana hedef ise ;

-İnşaat sektörünün durağan hale gelmesi ve buna bağlı sektörlerin de durağanlaşması neticesinde inşaat piyasasını canlandırmak,

-Yaz aylarında meyve ve sebze fiyatlarına bağlı olarak artan enflasyon oranlarını vatandaşların tasarruflarını arttırarak enflasyonu düşürmek,

-En önemli hedef ise insan temel ihtiyaçlarının başında olan barınma ihtiyaçlarını gidermek.

 

DEVLET KONUT KATKISININ DETAYLARI

-26 Ağustos 2016 Cuma günü başlayacak olan konut hesabı uygulaması ile vatandaşların konut satın almak için biriktirdikleri tasarruflarına %20 ye varan oranda devlet katkısı sağlanmış olacak ve bu katkı 15 bin lira ile sınırlı olacak.

-Konut katkısının alınması için T.C vatandaşı olmak ve kimlik bilgileri ile mevduat veya katılım bankalarında TL cinsinden devlet katkısı konut hesabı açtırılması gerekiyor.

-Yurt dışında yaşayan T.C vatandaşları da ülkemizdeki bankaların şubelerinden hesap açtırmak suretiyle bu katkıdan yararlanabileceklerdir.

-18 yaşından küçükler için veli ya da vasisi tarafından hesap açtırabilecek. Bir kişinin sadece bir konut hesabı olabilecek.

-Hesap açılışında bir kereye mahsus yatırılacak tutar 1.000 TL den az 30.000 TL den fazla olamayacak.

-Konut katkı hesabı sadece TL cinsinden olacak ve bu hesaba düzenli ödemeler yapılarak sistemde en az 3 yıl kalmak gerekiyor. Hesapta ne kadar fazla birikim yapılırsa devlet katkısı o kadar fazla olacak.

-Düzenli yapılan ödemeler bir dönem içerisinde en fazla 2 defa çekilebilecek. Şartların ihlali durumunda ise hesap “konut hesabı” statüsünden çıkarılacak.

-Uygulama kapsamında, konut katkısının alınabilmesi için konutun edinim tarihinde önce en az 3 yıl boyunca aylık en az 250 TL, en fazla 2.500 TL yatırmak gerekecek. Ödemeler 3’er aylık dönemler halinde de yapılabilecek ve (3 ayda bir en az 750 TL,en fazla 7.500 TL) olabilecek.

-Devlet katkısı hesaba yatırılan tutar ve yıl ile orantılı olarak katkı sağlanacak. Yatırılan katkı 3-4 yıl arasında yapılan ödeme tutarının %15’i (katkı 13.000 TL yi aşmamak şartıyla), 4-5 yıl arasında yapılan ödemelerde katkı %18’i (katkı 14.000 TL’yi aşmamak şartıyla) ve 5 yıl ve daha uzun süre yapılan ödeme tutarının %20’si kadar (katkı 15.000 TL’yi aşmamak şartıyla) devlet katkısı sağlanabilecek.

-Devlet katkısı için katılımcı konut edinim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde konut hesabının bulunduğu bankaya müracaat ederek gerekli kontrol prosedürlerinin yapılarak en geç 2 ay içinde hesabın bulunduğu bankadan para alınabilecek.

-Aylık ödeme tercih edilecekse bir dönemde (12 ay) 3 defadan fazla ödemenin aksatılması, eğer 3 ayda bir ödeme tercih edilecekse bir dönemde birden fazla ödemenin aksatılması durumunda hesaba devlet katkısı ödenmeyecek.

-Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7 Nisan 2015 tarihinden itibaren başka bir konut edinenlere, katılımcının eşinden ve birinci derece yakınlarından satın aldığı konutlara devlet katkısı ödenmeyecek

-“Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik” kapsamındaki tutarlar ise her yıl Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit edilen “yeniden değerleme oranı” kapsamında değerlemeye tabi tutulup arttırılacak.

Bu uygulama neticesinde uygulamanın amacına ulaşması ihtiyaç sahiplerinin bundan yararlanması ve inşaat sektörünün biraz daha canlanması dileğiyle iyi günler diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.