Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KORONAVİRÜS VE DİĞERLERİ

Yazının Giriş Tarihi: 13.09.2020 13:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 11:50

Mahmut Teberik diyorki; Birinci aşamada risk kaynağında kontrol edilir, tehlike kaynağı bertaraf edilir. İkinci aşamada riskin kaynak ile alıcı arasında kontrolü sağlanır. Risk kaynağı, mekan olarak izole edilir. Üçüncü aşamada, risk, alıcıda kontrol altına alınır. Ancak bu yöntem en son seçimdir.

Hükümetimiz, birinci ve ikinci aşamaları geçerek halka üçüncü aşamayı dayatıyor, 'maske, sosyal mesafe ve temizlik' üçgeninde kıvranıp duruyor. Uçaklar dolu gidiyor. Bütün koltuklar satılıyor. Sosyal mesafe yok. AVM'ler dolu. Fabrikalar tam kapasite çalışıyor. İşçi taşıyan servisler dolu. Hani nerde kaldı birinci aşama, yani riskin kaynakta kontrolü? Hani nerede kaldı ikinci aşama, yani riskin ortamda kontrolü? Sonra da önlemlere uymadığı gerekçesiyle bütün suç halkın sırtına yükleniyor. Halk psikolojik olarak suçlu hissettiriliyor." Ne diyeyim. Vatandaşa doğru bilgi verilmezse, örnek olunmazsa, salgın kontrolden çıkar!

Bizim ilimizde gerek ilçemizde vaka ve karantina rakamları günlük olarak vatandaşla paylaşıp, belirsizliğin ve bu belirsizliğe bağlı kaygılarında ortadan kalkması sağlanmalıdır. Vakaları açıklamamak tehlikeyi ortadan kaldırmıyor, tam tersine tehlikeyi halkın gözünde ileri boyuta taşıyor. Vatandaşı doğru bilgilendirmek, salgınla mücadelenin temel taşlarından birisi olacakken, açıklamamak bilgi kirliliğine, her kafadan bir ses çıkmasına ve kaygıya sebebiyet vermektedir. Halkı doğru bilgilendirmek paylaşmak gerek aksi vebale girer.

Bizim memlekette ise hastalık tavan.

Ölen her üç kişiden ikisi covid-19

Ölen ölene. Ne ilginç! Hepsi de Antep fıstığı memleketinden.

Kesin bunlar bir avuç Antep fıstığı yemediler. Koronavirüs ile mücadele konusu bile bazen şaka, bazen rant ve bazen siyasi malzeme konusu olabiliyor. Kendi ve yakınının başına gelmediği sürece Virüs şaka değil, öldürüyor. Sinsice her yerde

ATEŞ-BUZ KULLANIMI AZALDI MI?

Beyin ve vücut üzerinde kalıcı hasarlar oluşturan, Eroin ve Bonzai’ye göre daha çok bağımlılık yapan “ateş buz” adlı sentetik uyuşturucu ile ilgili acilen yeterli tedbirlerin alınarak kamuoyunun bilinçlendirilmesi lazım. Memlekette uyuşturucu kullanım hızı gittikçe artıyor. Anlatılanlara göre gençler, büyükler kısacası toplumun büyük bir kesimi Ateş-Buz tüketimine başlamış. Biz azaldı derken çoğalıyor sanki. Ateş-Buz kullanım yaşı 10-11 lere kadar düştüğü iddia ediliyor.

SİYASETTEN BAŞKA HABER YOK

Ülkede siyasetten başka haber yok. Valla bıktık yeter, siyasetten doyduk usandık. Siyaseti, kıytırık işleri sabah akşam tv ekranlarında dinlemekten gına geldi Korona bir yana işsizlik, gün geçtikçe ülkenin en büyük meselesi olma yolunda ilerliyor. Geçim darlığı, gelir dağılımındaki adaletsizlik, yaşama standartlarındaki aşırı farklılık işsizliğin yarattığı sosyal ve psikolojik travmalar, intiharlar daha önce hiç görülmediği kadar yoğun yaşanıyor, belkide daha fazla yaşanacak. İçimizi kanatan bu olaylara bir an önce el atılmalı. Yoksa gidişatımız gidişat değil.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.