Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

YEREL GAZETELER ÜZERİNE

Yazının Giriş Tarihi: 31.05.2020 11:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 17:16

Günümüzde güçlü ekonomik yapısı olmayan yerlerde yerel gazetelerin yaşaması maalesef mümkün değil. Yerel gazetelerin en büyük gelir kaynağı hiç şüphesiz basın ilan kurumu ile bazı kurum ve kuruluşlardan alınan ilanlardır. Bu İlanlar da olmasa yerel yayın yapan gazetelerin sayısı daha da azalacaktır.

Gazeteler biraz duraganlık gösterirken sosyal medya haber siteleri de önemli mesafe kat etti. Artık medya kuruluşları içerisinde internet medyasının tartışılmaz bir yeri var. Çünkü tv kanalı kadar, bir gazete, bir radyo kadar haber sitelerinin de kullanıcı kitlesi var, hatta biraz daha fazla. Sosyal medya aldı başını gidiyor birçok kişi facebook sayfasını bile gazete gibi kullanıyor. Yerel gazeteler gazeteciliğin yanında, kent kültürüne sahip çıkarak kentlilik bilincini ve aidiyet duygusunu beslemelidirler. Unutulmamalıdır ki yerel basın çok sesliliğin ve demokrasinin teminatı ve sigortasıdır.

Birçok sektörde olduğu gibi basında da ciddi bir bölünmüşlük var. Birinin ak dediğine bir diğeri kara diyebiliyor. Birçoğu birbiri ile konuşmuyor. Basın yayın, iletişim sektörü içinde böyle birçok basın kuruluşu mevcuttur. Daha güçlü temsil edilebilmek için bu bölünmüşlüğün mutlaka ortadan kaldırılması gerekir.

Bölgede gazetelerin haberciliği genelde ajanslara bırakması ve muhabir kadrolarının daraltılması hepimizce malum bir durum. Bu durum yerel basının geniş haber ağlarının oluşmasında ve vatandaşa aktarılmasında büyük engel teşkil etmektedir.

Bir çoğumuz biliriz seksenli ve doksanlı yıllarda haberi doğrudan ilk kaynağından kendi muhabiri vasıtasıyla alan gazetelerimiz artık tümüyle haber ajanslarının eline terk edilmiş durumda. Tüm gazetelerde aynı haber hatta çoğu zaman başlıklar bile aynı.. Ajansın yazdığı şekilde giriyor doğrusuyla yanlışıyla. İstisnalar kaideyi bozmasa bile bir gazeteyi okuduğun zaman diğerlerini okuma gereği duymazsınız genelde içerik hep aynıdır.

Eskiden yerel gazete muhabiri, haberini yapıp gazetesinde yayınlardı. Yaygın ya da ulusal basın da o yerel gazeteden haberi kopyalardı. Şimdi ise olay tam tersine döndü. Büyük ve yaygın haber ajansının muhabiri haberi yapıyor, yerel gazete ise o haberi kopyalıyor.

Bunun en büyük sebebi yerel gazetelerin muhabir çalıştıracak kadar güçlü bir mali yapıya sahip olmaması.

Muhabirin aynı zamanda reklamcı olarak görev yaptığı dergi ve gazeteler, sayıca çok olunca dolayısıyla reklam-haber ayırımını ortadan kaldırmış oluyor. Bu da haberin kalitesini düşürüp bazen de haberi, haber olmaktan çıkarıp tümüyle reklam haline dönüştürüyor. Yerel gazetelerde en çok bu yöntem uygulanıyor.

Ülkemizde yerel habercilik şu anda bitme noktasına gelmiş durumda. Tamamen maddiyata veya reklam veren kurum ve kuruluşlara veya kişilere kısmen de olsa bağlılık, gazetelerin tarafsız habercilik yapmasını engellemektedir. Yerel gazetelerin bazı haberleri ve daha doğrusu gerçekçi bir gazetecilik yapmaları birazda onların mali açıdan rahatlamalarına bağlı..

Maddi bakımdan iyi durumda olan, veya reklam veren firmalara yakın olan bazıları tarafından, “bir tek benim yayın organım ayakta kalsın, diğer gazeteler yok olup gitsin anlayışıyıda gazeteciler arasında dayanışmanın olmadığını göstermektedir.

Aralarında dayanışma birlik beraberlik olmayan gazeteciler ve basın kuruluşları bu konulara el atmadığı sürece yerel basın erimeye hatta yok olmaya doğru hızla gitmektedir..

Üstüne üstlük internetin ve herkeste akıllı telefon her evde bir bilgisayar olmasının getirdiği kolaylık gazeteleri kötü etkiledi. İnsanlar artık okuyacakları haberleri internetten ve sosyal medyadan takip eder oldu. Sosyal medya aracılığı ile yazılan yorumlar, yapılan söyleşiler, etkinlikler toplum üzerinde gazetelerden oldukça etkili olmaya başladı. Dünün haberini bugünden öğrenmeye başladı.

Yerel derken buna yerel tvleri de katıyorum.. Bence artık iyi şeyler olmalı. Yerel basın projeler üretmeli.. Ürettiği projelerin içinde halk olmalı onların ilgisini çekecek doneler bulunmalı. Birliktelik sağlanırsa güçlü adımlar atılır diye düşünüyorum. Proje üretenler her zaman kazanır. Umarım gazete okurluğu artar tv kanallarımız izlenir. Şimdilik diyeceğim tek şey iyi dilek, umarım herkes daha çok okur ve okuma alışkanlığı artık ülkemizin benliğine yerleşir. Umarım yerel gazete yöneticileri, tv yöneticileri güzel projeler üretirler. Çok umutsuz bir vaka olsa da Olmayacak bir şey değil.....

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.