Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Maske kullanımına teşvik edilmeli”

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, son günlerde artan salgın nedeniyle koruyucu önlemlerin arttırılması gerektiğini söyleyerek, Vatandaş maske kullanımına teşvik edilmeli, bulaşıcı hastalıkların yayılması konusunda toplumun uyarılması ve sosyal mesafesine uyulması gerektiğini belirti.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2024 15:11
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2024 15:11
Kaynak: Haber Merkezi
guncelgazete.com
“Maske kullanımına teşvik edilmeli”

Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bilindiği gibi 2020 yılında ülkemizde görülmeye başlanan COVID-19 salgınıyla ülkemizde büyük bir yıkım yaşandı. Pandeminin başlangıcından üç buçuk yıl sonra COVID-19, diğer solunum yolu hastalıklarıyla birlikte ülkemizde halen etkisini sürdürmektedir. Türk Tabipleri Birliği olarak toplum sağlığı öncelenerek alınacak bilimsel önlemlerle salgınları en az zararla atlatmanın mümkün olduğunu; salgınlarla mücadelenin yalnızca hastanelerde olamayacağını, toplumun ve kurumların da katılımıyla alınacak bazı önlemlerin, hastalığın daha çok kişiye bulaşmasını önleyeceği gibi ölümleri de engelleyeceğini uzun zamandır belirtmekteyiz. Doğru salgın yönetimiyle ayrıca sağlık sistemindeki yük azalacağı için diğer hastalara da daha etkili müdahale sağlanabilir.

Şu ana kadar toplumumuzda grip virüsü (H1N1), COVID-19 (J1.N varyantı), Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) ve mycoplasma pneumoniae gibi etkenlerin sorumlu olduğu tahmin edilen ciddi bir salgınla karşı karşıyayız. Son haftalarda özellikle hastane acillerinde olağan dışı yoğunluklar yaşanmakta; bu yoğunluklar sağlık çalışanlarını tüketirken hastalara da daha az zaman ayrılmasına, zamanında ve yeterli sürede muayene edilememesine, enfekte olmayan hastalara da hastalık bulaşmasına neden olabilmektedir. Salgın sönümlenmediği sürece hem toplumun hem de sağlık çalışanlarının sağlığı tehlike altındadır. Özellikle toplu taşıma gibi kapalı ve dar alanlarda maske, havalandırma, sosyal mesafe gibi basit önlemler dahi birçok insanın hasta olmasını engelleyecek, yeterli sürede sağlık hizmeti almasını sağlayacak, hatta yaşamını kurtarabilecektir. Bu konuda koruyucu önlemlerin arttırılması gerekmektedir (maske kullanmaya teşvik edilmesi, bulaşıcı hastalıkların yayılması konusunda toplumun uyarılması, sosyal mesafe).

Bu konuda yukarıda belirtilen görüşlerimiz dışındaki dışındaki diğer önerilerimiz;            

1. Yaşlılar, bu hastalıkların etkileriyle baş edebilme kapasitesini düşüren müzmin bir hastalığı olanlar, gebeler, sağlık çalışanları; grip ve pnömokok aşılarını henüz yaptırmadılarsa Aile hekimlerinden, hastalıklarını izleyen uzman hekimlerden durumlarını değerlendirmelidir.

2. Mevsim hastalıkları belirtileri olanlar; yakınlarını, çalışma arkadaşlarını korumak için maske takmalıdır, Kapalı alanda, kalabalık ortamlarda maske takılmalıdır.

4. Bulunduğumuz ortam sık sık havalandırılmalıdır.

5. Eller dış ortamlardan eve, işyerine gelişte, göze, buruna dokunma ihtiyacınız olursa sabunlu su ile yıkanmalıdır.

6. Hastalananlar tıbbi bakım için aile hekimiyle, izleyen uzman hekimle durumunu görüşmelidir.  Gerekiyorsa sağlık hizmeti almak için sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

7. Yakınlarınızın hastalığını evde izleyin. Soluk almada güçlük çekiyorsa, olağandan daha sık soluyorsa, beslenmesi bozuluyorsa, dalgınlık hali varsa acilen sağlık kuruluşuna götürülmelidir”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.