Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklarda yaz ishalleri tehlikeli olabilir

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2017 14:32
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 11:28
Kaynak: İHA
Çocuklarda yaz ishalleri tehlikeli olabilir

Yaz aylarıyla beraber çocuklarda görülen ishal vakaları giderek artar. Yaz aylarında görülen ishaller, özellikle 2 yaştan küçük çocuklar için önemli bir sorun haline gelebiliyor. Özellikle ishale kusmanın da eşlik ettiği durumlarda biran önce doktora başvurmak gerekiyor. Özel Deva Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper GÖK, ishalle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Havuz ve deniz suyunun yutulması, gıdaların kirli suyla yıkanması ya da sıcakta bekleyip bozulan gıdalar yaz ishallerine zemin hazırlıyor. Özellikle küçük çocuklarda görülen yaz ishalleri doğru tedavi yapılmadığında ölüme bile neden olabiliyor…

YAZ İSHALİ NEDİR?

Yaz döneminde sıklıkla karşılaşılan yaz ishali, en çok 0-5 yaş grubundaki çocukları etkiler. Anne sütü alan bebeklerde 6-7’den fazla, anne sütü almayan çocuklarda ise 3’den fazla sulu dışkılama, ishal olarak kabul edilmektedir. Sık tuvalete gitme durumunda, dışkılama sulu değilse bu tablo genellikle ishal değildir. Çocuklarda ishale kusma ve ateş eşlik ediyorsa, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Ateşi olmayan, kusmayan, ishalli çocuklar evde tedavi edilebilir. Önemli olan çocukta sıvı kaybı olup olmadığının takip edilmesidir. Sıvı kaybını anlayabilmek için çocuğun ne kadar idrar yaptığına ve idrarında bir azalma olup olmadığına bakılmalıdır. Kimi zaman yaz ishaline kusma da eşlik edebilmektedir. İshale kusma da eşlik ediyorsa çocuk yeterince beslenemediği ve sıvı alamadığı için vücudunda hızlı bir sıvı kaybı olabilir. Bu duruma mutlaka dikkat edilmesi gerekir.

İSHAL BULAŞICI MIDIR?

İshal mikrobu, insandan insana özellikle de bir çocuktan diğerine kolaylıkla bulaşabilir. Genellikle, tuvalet temizliğini tam olarak öğrenememiş küçük çocuklar arasında hızla yayılabilir. Çocuklar ve yetişkinler tuvalete gittikten hemen sonra ellerini doğru bir şekilde yıkamalıdır.

ÇOCUK VE BEBEKLERDE İSHAL NASIL GEÇER?

İshal olan çocuk emzirme dönemindeyse mutlaka anne sütü almalıdır. Anne sütü, ishalden koruyan önemli bir besin kaynağıdır. Anne sütü alan bebekler daha çabuk iyileşmektedir. Eğer çocuk 6 aydan büyük ise ishal durumlarında ev yoğurdu, patates püresi, pirinç lapası ve muz püresi verilebilir. İshal döneminde çocuklara yağlı ve şekerli besinler verilmemelidir. Çocuklarda yaşanan ishal durumlarında doktor onayı olmadan kesinlikle antibiyotik tedavisi uygulanmamalıdır.

İSHALDEN NASIL KORUNULUR ?

İshal önlenebilir bir hastalıktır ve korunmak için aşağıdaki kurallara uyulmalıdır.

* Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmeli,

* Anne sütü almayan bebeklere mama biberonla değil kaşıkla verilmeli,

* Bütün yiyecekler hemen yedirilmeli, bayat-bekletilmiş yemek verilmemeli,

* Sebze ve meyveler yenmeden önce temiz su ile iyice yıkanmalıdır.

NE ZAMAN HEKİME BAŞVURULMALI?

Özellikle ishalin kusma ve ateşle birlikte seyrettiği durumlarda daha dikkatli olunması gerekiyor. Beslenme bozukluğu ebeveynlerin için uyarıcı olmalı. Çocuk her yediğini çıkarıyorsa, ateşi 38.5’un üzerine çıkıyorsa, hiçbir şey yememesine rağmen günde beşten fazla kaka yapıyorsa ve dışkısı çok sıvıysa mutlaka hekime başvurulmalı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.